środa, 10 lutego 2010

Studencka książka kucharska vol.IV


Studencka książka kucharska vol.IV
czyli wariacji ze szpinakiem ciąg dalszy


Zupa Szpinakowa


Jako, że ostatnio zasmakowałem w szpinaku, postanowiłem spróbować znaleźć dla niego jakieś inne zastosowanie, niż tylko sos do makaronu. Padło na zupę. Muszę przyznać, że moja pierwsza próba była całkiem udana. Szczerze mówiąc nigdy wcześniej nie jadłem zupy szpinakowej, jednak jeżeli przyrządziłaby mi jąbabcia - pewnie właśnie tak by smakowała ;)

Zatem:
1 puszka szpinaku
1 marchewka
2 kartofle
0.5 cebuli
2l wody
1 żółtko
mała śmietanka do zup
kostka bulionowa
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, szczypta rozmarynu, sól wedle uznania

Zasada przygotowania jest prosta. Najpierw sporządzić wywar bulionowy (marchewkę zetrzeć na tarce), kolejno wrzucić odcedzony szpinak, cebulę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Następnie gotować aż zupka zmieni kolor na zielony :) odlać 200ml zupy do mniejszego naczynia i wyczekać aż ostygnie - wtedy dolać śmietankę i żółtko, wymieszać, wlać z powrotem do gara :)

Voila!